torsdag den 31. januar 2013

Band of Brothers: The Score

Et af de scores, som jeg har lyttet mest til igennem årene, er Michael Kamens fantastiske musik til Steven Spielberg/Tom Hanks-serien Band of Brothers fra 2001.

Michael Kamen (1948-2003) stod bag musikken til mange mindeværdige film, bl.a. Die Hard, Lethal Weapon, The Dead Zone og The Iron Giant.

Hans ultimative komposition var dog, hørt igennem mine ører, musikken til Band of Brothers.

YouTube-brugeren "azncommie97" har sat de to suites fra soundtracket sammen til et nummer og det er en god appetitvækker til det flotte score, som man bør købe på CD (eller iTunes, hvis man er på den vogn).



mandag den 28. januar 2013

Et lille tip: The World at War (DVD-boks)


Den klassiske dokumentar-serie The World at War kan i øjeblikket købes fra CDON til 149,- (og med fri fragt med koden: FINALSALE). Den indeholder serien i det korrekte 1.33:1-format og har danske, svenske, norske, islandske og finske undertekster. 



Hvis man kan leve med svensk tekst på coveret, så er det lidt af et kup.

Her er linket: The World at War

tirsdag den 22. januar 2013

Biograf 2013: Emperor

Den 8. marts 2013 har den amerikanske krigsfilm Emperor almindelig premiere i de amerikanske biografer. Instruktøren er Peter Webber, der tidligere har stået bag Girl with a Pearl Earring og Hannibal Lecter-prequelfilmen Hannibal Rising.

Emperor er baseret på den virkelige historie om efterdønningerne af 2. Verdenskrig i Japan, hvor man følger General MacArthur (spillet af Tommy Lee Jones) og hans protégé General Bonner Fellers (spillet af Matthew Fox) og deres opgave med at finde ud af om Kejser Hirohito skal retsforfølges for bombningen af Pearl Harbor.



Samlingen (pr. januar 2013)

Så er der blevet tilføjet en oversigt over de krigsfilm, som jeg har i samlingen. Den kan findes ude til højre på bloggen.

Der er en overvægt af film om 2. Verdenskrig, men der er også film om f.eks. Den amerikanske borgerkrig, Boer-krigen, 1. Verdenskrig, Vietnam-krigen og helt op til krigen i Irak.


Oversigten er for overskuelighedens skyld blevet delt op på fem undersider og der kommer inden ret længe en ekstra underside med en oversigt over de krigs-dokumentarer, som jeg har stående.

Det er muligt at kommentere på undersiderne, ligesom det er muligt at kommentere på alle indlæg her på bloggen, så hvis I har lyst til at diskutere en bestemt film eller I ønsker, at jeg skal kigge nærmere på en bestemt film, så er I meget velkomne til at skrive kommentarer på de specifikke undersider.

lørdag den 19. januar 2013

My Way AKA My War (Blu-ray/DVD)

Den 6. februar udgiver Atlantic Film den sydkoreanske krigsfilm My Way fra 2011. På deres udgivelse er den dog blevet omdøbt til My War.

My Way is the story of two men, Jun-Shik and Tatsuo, one Korean, the other Japanese, bitter rivals and enemies. When war breaks out both men must fight for the Imperial Army, but their unit is brutally shattered and they become prisoners. For each man this is the start of an adventure spanning savage fighting in China, the Soviet Union and, finally, Europe, where they are reunited on the eve of D-Day. Now bonded by blood these unlikely survivors must make a momentous choice: fight again or find a way home …



torsdag den 17. januar 2013

Døden på larvefødder (Blu-ray/DVD)

Soul Media udgiver inden længe Sven Hazel-filmatiseringen Wheels of Terror fra 1987. Den har også den alternative engelske titel The Misfit Brigade og den danske titel Døden på larvefødder.

Den er instrueret af Gordon Hessler, der tilbage i 1960erne/1970erne stod bag gyserfilmene The Oblong Box, Scream and Scream Again, Cry of the Banshee og Murders in the Rue Morgue.

Iflg. Laserdisken udkommer den d. 29. januar og iflg. CDON udkommer den d. 12. februar.


mandag den 14. januar 2013

The Big Red One: The Reconstruction (1980)

Billede

The Big Red One: The Reconstruction (Fuller, 1980)

Den lange version af Fullers krigsfilm kom desværre først ud ca. 25 år efter premieren og 7-8 år efter Fullers død. Det er en skam, at Fuller ikke nåede at opleve de mange roser, som blev givet til denne film i denne udgave.

Det er en episk krigsfilm, da den spænder over mange ting i verdenshistorien (afslutningen på 1. Verdenskrig og adskillige steder i 2. Verdenskrig (Belgien, Frankrig, Algeriet etc.)), men den er lille i målestok, da fokus igennem filmen er holdt meget stramt på de fem hovedpersoner og deres tyske modpart og deres oplevelser. Det er ikke én lang historie, men en masse små vignetter, som spænder fra det surrealistiske til det ekstremt virkelige.  

Fuller og Marvin var begge med i 2. Verdenskrig og det er deres karisma bag og foran kameraet, der giver filmen dens autencitet. Den er utrolig flot filmet med mange små detaljer, som hænger ved lang tid efter, bl.a. armbåndsuret ved D-Dag.

:starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starfull:

Tilføjelser til samlingen (januar 2013)

Inden ret længe vil denne blog blive opdateret med en liste med min krigsfilm-samling, men indtil videre er der lidt tilføjelser på vej til samlingen.

Det drejer sig om: 

Yesterday's Enemy (Guest, 1959), One of Our Aircraft Is Missing (Powell/Pressburger, 1942) og The Red Beret (Young, 1953)






Wake Island (Farrow, 1942)
To Hell and Back (Hibbs, 1955)
Battle Hymn (Sirk, 1957)
Gray Lady Down (Greene, 1978)







Flying Tigers (Miller, 1942)
The Fighting Seabees (Ludwig, 1944)
Back to Bataan (Dmytryk, 1945)
Sands of Iwo Jima (Dwan, 1949)
Flying Leathernecks (Ray, 1951)
Jet Pilot (von Sternberg/Furthman, 1950/1957)





Thank you, Amazon! 

søndag den 13. januar 2013

Morituri (1965)

Billede

Morituri (Wicki, 1965)

Marlon Brando havde en meget naturlig spillestil og kunne sige meget mere med et løftet øjenbryn end med de egentlige replikker. I Bernhard Wickis Morituri fra 1965 spiller Brando tyskeren Crain, der er gået i eksil i Østen under Anden Verdenskrig. Han bliver afpresset af den britiske efterretningstjeneste til at udgive sig for en SS-officer og rejse med ombord på et skib, der skal fragte 7.000 tons gummi til Europa. Det vil englænderne gerne have fingrene i til deres krigsmateriel, men skibet er udstyret med en stak bomber, der kan sænke det, hvis det risikerer at falde i fjendens hænder. Disse bomber skal Crain demontere, men skibets kaptajn Mueller holder skarpt øje med ham.

Som Crain får Brando føjet endnu et nuanceret portræt til hans CV. Crain ønsker ikke at deltage i krigen, men under trussel fra en britisk officer om at blive smidt ud af fly over Tyskland, må han modvilligt gå med til missionen. Han er ikke nogen helt, ej heller nogen skurk. Han er et ganske almindeligt menneske, der ikke har lyst til at deltage i en altødelæggende krig, om det er så er på de allieredes eller tyskernes side. Alt det får Brando leveret stille og roligt, uden nogen hysteri. Crains overflade krakelerer kun i nogle få øjeblikke, hvor han er alene i sin kahyt. Det er meget overbevisende gjort.

Som Brandos med-/modspiller ser man Yul Brynner, der ligesom Brando var god til at underspille, når det gjaldt. I Morituri er han rolig og kølig i det meste af filmen, men man aner hele tiden den uro, der lurer under overfladen. Han er ikke nazist, men arbejder bare for dem, da han ikke kan blive fri.

Musikken er af den allestedsnærværende i 1960erne og 1970erne Jerry Goldsmith, der med musikken til Morituri har komponeret endnu et flot score. Det er ikke et score, som man går og nynner bagefter, men det fungerer fint i filmen.

Conrad L. Hall, der senere fotograferede Butch Cassidy and the Sundance Kid, In Cold Blood og Road to Perdition, står bag kameraet på denne film og han gør det fabelagtigt. Hvis man interesserer sig lidt for filmfotografering, så er Morituri et rigtigt godt bud på hvordan det gøres bedst. De sort/hvide-billeder er tæt på at blive film noir til tider.

På Blu-ray-udgivelsen af Road to Perdition er der et anbefalelsesværdigt og alt for kort halvtimes-program om Conrad L. Hall og hans karriere. Han døde efter færdiggørelsen af den film.

:starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starempty:

Murphy's War (1971)

Billede

Murphy's War (Yates, 1971)

Peter O'Toole vil altid blive husket for sin glansrolle som T. E. Lawrence i David Leans fantastiske Lawrence of Arabia, men han har bestemt også mange andre velspillede roller på sin samvittighed.

Rollen som Murphy i Peter Yates' oversete anti-krigsfilm fra 1971 er et glimrende eksempel på hans kunnen.

Filmen er baseret på Max Cattos roman af samme navn og man følger Murphy, den eneste overlevende efter et ubådsangreb tæt på Venezuela i de sidste dage af Anden Verdenskrig. Peter O'Tooles Murphy beslutter sig for at sænke den tyske ubåd og hævne sine venners død. Til dette får han hjælp af missionæren Hayden, spillet af O'Tooles hustru i virkeligheden Siân Phillips, og franskmanden Brezan, spillet af Philippe Noiret. Hans mission udvikler sig til en besættelse og ubåden bliver mere og mere som Ahabs hvide hval - den skal sænkes, koste hvad det vil.

O'Toole brænder igennem som den besatte irer og selvom hans besættelse bliver mere og mere vanvittig har man alligevel lyst til at se, hvad der venter rundt om det næste hjørne. Som kommandanten på den tyske ubåd ses Horst Janson, der nok er mest kendt for horrorfans som Captain Kronos i Brian Clemens' vampyr-action-gyserfilm Captain Kronos - Vampire Hunter fra 1974.

Murphy's War er fotograferet af legendariske Douglas Slocombe, der også stod bag kameraet på de tre første Indiana Jones-film og The Lion in Winter, sidstnævnte i øvrigt også med O'Toole. Som man kan forvente, så er Murphy's War en flot film og hver en øre i budgettet kan ses på skærmen.

Slocombe lever i øvrigt stadig: han er 99 år gammel. Indiana Jones and the Last Crusade fra 1989 blev dog hans sidste film som fotograf.

:starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starempty: