søndag den 13. januar 2013

Murphy's War (1971)

Billede

Murphy's War (Yates, 1971)

Peter O'Toole vil altid blive husket for sin glansrolle som T. E. Lawrence i David Leans fantastiske Lawrence of Arabia, men han har bestemt også mange andre velspillede roller på sin samvittighed.

Rollen som Murphy i Peter Yates' oversete anti-krigsfilm fra 1971 er et glimrende eksempel på hans kunnen.

Filmen er baseret på Max Cattos roman af samme navn og man følger Murphy, den eneste overlevende efter et ubådsangreb tæt på Venezuela i de sidste dage af Anden Verdenskrig. Peter O'Tooles Murphy beslutter sig for at sænke den tyske ubåd og hævne sine venners død. Til dette får han hjælp af missionæren Hayden, spillet af O'Tooles hustru i virkeligheden Siân Phillips, og franskmanden Brezan, spillet af Philippe Noiret. Hans mission udvikler sig til en besættelse og ubåden bliver mere og mere som Ahabs hvide hval - den skal sænkes, koste hvad det vil.

O'Toole brænder igennem som den besatte irer og selvom hans besættelse bliver mere og mere vanvittig har man alligevel lyst til at se, hvad der venter rundt om det næste hjørne. Som kommandanten på den tyske ubåd ses Horst Janson, der nok er mest kendt for horrorfans som Captain Kronos i Brian Clemens' vampyr-action-gyserfilm Captain Kronos - Vampire Hunter fra 1974.

Murphy's War er fotograferet af legendariske Douglas Slocombe, der også stod bag kameraet på de tre første Indiana Jones-film og The Lion in Winter, sidstnævnte i øvrigt også med O'Toole. Som man kan forvente, så er Murphy's War en flot film og hver en øre i budgettet kan ses på skærmen.

Slocombe lever i øvrigt stadig: han er 99 år gammel. Indiana Jones and the Last Crusade fra 1989 blev dog hans sidste film som fotograf.

:starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starfull: :starempty:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar